Antwoord op de meest gestelde vragen over Ultimview

De meest gestelde vragen over Ultimview, we zetten ze voor je op een rijtje. Doe er je voordeel mee! Onze onderwijsadviseurs geven veel scholing over Ultimview, aan zowel beginnende gebruikers als meer gevorderden. In beide groepen komen we deze vragen tegen.

Hoe stel je passende doelen voor je populatie?  

Het antwoord hierop is natuurlijk maatwerk, maar wat helpend is, is om in ieder geval doelen te stellen die liggen op het niveau van scholen van een vergelijkbare populatie. Die data vind je terug in het dashboard en kun je gebruiken als doel.  

Hoe hou je er zicht op dat leerlingen op koers liggen voor het referentieniveau?  

De data die je uit Ultimview haalt helpen je daarbij. De data van Cito kijken naar de niveaus I t/m V en A t/m E. Tijdens de scholingen van Gouwe Academie gaan we meer in op de niveauwaarden. Alle kinderen die bij rekenen een niveauwaarde van 3,5 of hoger scoren zijn op weg naar 1S en de kinderen die 1,3 of hoger halen zijn op weg naar 1F.  Als je deze data bekijkt, bevraag jezelf dan eens of de resultaten van de methodetoetsen en doorstroomtoetsen passend of verrassend zijn. Zijn ze verrassend, dan is het goed om te analyseren hoe dat komt, heb je voldoende aanbod gecreëerd, is er genoeg onderwijstijd geweest? Misschien is het passend en heb je je ambitie gehaald. Dan is het goed om te kijken hoe je dit vertaalt naar groepen die eraan komen.  

Kan ik Ultimview gebruiken om te toetsen of mijn adviezen passend zijn?  

Ja, dat kan zeker. Op meerdere manieren zelfs. Er is een dashboard waarbij je de doorstroomtoetsen van de laatste drie jaar terug kunt zien. Dit geeft je veel interessante informatie over of je adviezen passend waren en je weet bovendien of je je onderwijs moet aanpassen. Je wil namelijk niet alleen terugkijken, maar juist vooruitkijken naar de groepen die nog komen. Daarnaast kun je in een ander dashboard in Ultimview zien hoe “jouw kinderen” het in het voortgezet onderwijs doen. Zijn ze bijvoorbeeld afgestroomd, gelijk gebleven of opgestoomd. Ook dit kun je meenemen in de reflectie van de manier waarop je je schooladviezen geeft.  

BonusHeb je al gezien hoeveel procent van de kinderen een havo- of vwo-advies heeft gekregen en is die in verhouding met de kinderen die 1S of 1F haalden? Zo kun je zien of je aan de hoge kant of aan de realistische kant adviseert. Tijdens de Ultimview-scholingen van Gouwe Academie leren we je de dashboards met elkaar verbinden, zodat je een goede analyse kunt maken.  

Wat is het voordeel van de feature ‘Sturen op data’ in Ultimview?

Je kunt het gebruiken om te “benchmarken”. Ben je benieuwd of je school met tussentijdse toetsen vergelijkbaar scoort met scholen van dezelfde scholingsweging, dan kun je hier zien hoe je ervoor staat. Zo kun je makkelijker doelen bedenken die passen bij je schoolcategorie. Je kunt ook doelen stellen voor de niet-methode toetsen en dan helpt het systeem je om passende doelen te stellen. Ook kun je hiermee doelen stellen voor de module SchoolAANwezigheid en voor de doorstroomtoets.  

Wat heb ik eraan om een Ultimview-scholing te volgen bij Gouwe Academie? 

Oké, toegegeven, deze vraag staat niet per se in de top 5 van meest gestelde vragen over Ultimview, maar het antwoord helpt je wel om gerichter aan de slag te gaan met schoolkwaliteit en Ultimview. We hebben verschillende scholingen, afhankelijk van hoe ver je bent. Het grote voordeel is dat je leert hoe je meer uit Ultimview haalt dan dat je nu doet. Daarnaast leer je verbanden te leggen tussen de verschillende dashboards. Er kan heel veel, maar wat heeft het nou met elkaar te maken? En hoe gebruik je de data voor realistische doelen en grip op de koers richting referentieniveaus bijvoorbeeld? Antwoorden op deze vragen vergt meer inzicht in jouw specifieke school. Daar kijken we dan tijdens de scholingen naar.  

Deze scholingen bieden we je momenteel aan:

Meer weten? Neem contact met ons op!