Een duidelijke visie faciliteert de ontwikkeling van leerlingen. Onderwijsadviseur Hetty Smit geeft concrete tips voor het vormen van een visie.
Maak werk van visie op kleuteronderwijs
In de loop der jaren heb ik al heel wat websites van scholen gezien. Dit is geen uit de hand gelopen hobby. Ik doe dit ter voorbereiding op de begeleiding die ik geef aan leerkrachten in de onderbouw. Op de site zoek ik dan naar de visie van de school. Vaak vind ik daarin weinig over het kleuteronderwijs. Een gemiste kans als deze visie er in de praktijk inderdaad ontbreekt. Het onderwijs van de leerkrachten kan dan echt wel prima zijn. Maar het kan als een stuurloos schip rond gaan dobberen en met alle winden meewaaien. Dat is niet wat je wil voor het onderwijs aan het jonge kind. Daarnaast zorgt visie voor een doorgaande lijn, ook in de onderbouw van je school. In dit blog lees je over het belang van een visie én geef ik je concrete tips.
Daarom is visie belangrijk
Kinderen maken in hun jonge jaren een grote fysieke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling door. Het kleuterbrein ontwikkelt zich en er wordt een basis gelegd voor het verdere onderwijs. Hoe je het onderwijs vormgeeft in deze cruciale periode is daarom van groot belang voor de verdere ontwikkeling van de kinderen. Een sterke visie zorgt ervoor dat het onderwijs aansluit bij de natuurlijke nieuwsgierigheid en leerstijl van jonge kinderen, waardoor zij op een veilige en speelse manier kunnen ontdekken en groeien. Dat is belangrijk, omdat je hiermee de optimale omstandigheden faciliteert voor de ontwikkeling van het jonge kind. Zeker gelet op de plasticiteit van het brein.
Een duidelijke visie helpt verder om richting te geven aan de dagelijkse praktijk in de klas. Leerkrachten kunnen bewust keuzes maken die passen bij de ontwikkelingsbehoeften van elk kind, wat leidt tot een rijkere leeromgeving. Met onderstaande tips maak je een goede start met de ontwikkeling van een visie op kleuteronderwijs.
Tip 1: Is de visie van school toepasbaar op kleuteronderwijs?
Loop de visie van jouw school eens kritisch door met de bril van kleuteronderwijs op. Vaak staan in een visie onderwerpen als kindgericht- of methodegericht werken. Er is aandacht voor de te behalen niveaus voor reken- en taalonderwijs. Zijn de ambities die daarin staan ook toepasbaar op kleuters? En zo ja, waarom? Welke gedachte zit daarachter? Onderzoek ook of er genoeg ruimte is voor zowel buiten- als binnenspelen. Mogen ze nog liggen, kruipen, rollen? Kortom: zijn ze fysiek bezig? Dit is belangrijk voor de motorische ontwikkeling die volop plaatsvindt bij jonge kinderen.
Tip 2: Neem contact met ouders op in de visie
Als contact met ouders niet al in de visie staat, zet het er dan specifiek in voor het kleuteronderwijs. Het is van onschatbare waarde dat ouders nauw betrokken zijn bij het onderwijs van hun kinderen. Uit onderzoek blijkt dat onderwijs meer rendement heeft als het kind betrokken ouders heeft. Die samenwerking met ouders start gelijk in groep 1. Denk dus goed na over hoe je dit contact zo inricht dat de leerling er baat bij heeft.
Tip 3: Betrek leerkrachten
Het lijkt een open deur, maar het is goed om het belang nog eens te benadrukken. De leerkrachten zijn deskundig op het gebied van kleuteronderwijs. Bovendien moeten zij de visie in de praktijk uitvoeren. Dit kan alleen als ze vanaf het begin betrokken zijn geweest bij de visieontwikkeling.
Tip 4: Laat deze onderwerpen terugkomen in je visie
In mijn werk als onderwijsadviseur begeleid ik scholen bij – onder andere – ontwikkeling van een visie op kleuteronderwijs. Ik gebruik hierbij het visiespel van SLO. De onderwerpen die hierin staan zijn een goed uitgangspunt voor het ontwikkelen van je visie. Dit zijn: doelen, inhoud, speelleeractiviteiten, de rol van de leerkracht, methoden en materialen, speel -en leeromgeving, tijd, observeren en evalueren. Door met deze doelen aan de slag te gaan, ben je heel praktijkgericht bezig en bespreek je wat je gaat zien op de werkvloer.
Visie ontwikkelen op kleuteronderwijs is essentieel voor goed onderwijs aan deze jonge doelgroep. Doe je dit goed, dan heeft het kind daar de hele basisschool iets aan. Wil je deze tips ook effectief leren toepassen? Wil je “jouw” jongere kinderen hiermee tot een optimale ontwikkeling laten komen? Neem dan contact met me op, dan plannen we een afspraak in.
Zoek je een scholing over het jonge kind? Bekijk dan hier alle scholingen van Gouwe Academie over het thema jonge kind.