Er zijn veel thema's waar je je als pedagogisch professional verder in kunt verdiepen, om nóg beter je werk te kunnen doen. Onze onderwijsadviseurs kunnen je daarin begeleiden! We lichten de mogelijkheden voor je uit.
Algemene informatie
Data en locatie
- Op aanvraag
Doelgroep
- Pedagogisch professionals
Doelen en inhoud
In een verdiepende scholing gaan we met het team aan de slag met één of meerdere thema's, afhankelijk van jullie vragen en wensen. Neem contact met ons op om een scholing op maat door te spreken!
Executieve functies
Veel handelingen zijn nog complex voor jonge kinderen. Schakelen, maar ook jezelf inhouden, dingen onthouden, aandacht vasthouden en verleggen; het zijn allemaal executieve vaardigheden. In de fase van 2,5 tot 6 jaar zijn de hersenen extra ontvankelijk voor de ontwikkeling hiervan. Je doet kennis op over de executieve functies; welke zijn er? En hoe herken je de behoefte aan hulp bij executieve functies bij 0-4- jarigen? We werken het praktisch uit: hoe werk je aan de executieve functies bij 0-4 jarigen?
Teamscholing buitenspel
Hoe zorg je ervoor dat alle kinderen en ook de juf graag buiten zijn? Wat staat er over in je beleidsplan? Is er wel een visie op buitenspel, is er nagedacht over soorten materialen, speelgoed en de inrichting van de buitenspeelruimte? Wat zijn voorwaarden voor goed buitenspel, welke kansen liggen er? Boeiende vragen om als team over na te denken. Naast de theoretische kennis over het belang van buitenspel komen er ook praktische handreikingen aan bod om direct met je team aan de slag te kunnen.
Een rijke speel-leeromgeving en thematiseren
Onze adviseurs helpen je thematisch te werken zodat spel, taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele vaardigheden goed aan bod komen. Hierbij sluiten wij aan bij het leerlingvolgsysteem dat gebruikt wordt binnen de peuterspeelzaal. De bijeenkomsten zijn vooral praktisch ingericht, samen met je team ga je een thema opzetten en de speel-leeromgeving inrichten. Daarnaast krijg je ondersteuning in het verrijken en verbinden van hoeken en hoe je kinderen kan helpen in hun spel.
Vaardig in interactie
De interactievaardigheden van jou als pedagogisch medewerker zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Volg onze workshop waarbij pedagogisch medewerkers diepgaand aan de slag gaan met hun interactievaardigheden. We doen een test, kijken naar jouw vaardigheden en die van je collega’s. Want voor een goede balans is het nodig dat de verschillende vaardigheden zichtbaar zijn!
Dit leer je:
- Kennis over de interactievaardigheden: welke zijn er en hoe zet je ze in?
- Het belang van goede interactievaardigheden in de omgang met kinderen, ouders en collega’s
- Je krijgt een goed beeld van jouw sterke kanten en je werkpunten met betrekking tot de interactievaardigheden
- Wat je kunt doen om interactievaardigheden te versterken
Vroegsignalering
Sommige kinderen begrijp je wat lastiger. Hoe kun je ze geven wat nodig is? We gaan aan de slag met vragen als:
- Hoe signaleer je kinderen die zich anders ontwikkelen op taal-, motorisch- en sociaal-emotioneel gebied?
- Hoe kun je kinderen met zorg begeleiden en wanneer schakel je hulp van buiten in?
- Hoe communiceer ik over één en ander met ouders?
Oudergesprekken in de kinderopvang
Binnen de kinderopvang vinden regelmatig voortgangsgesprekken met ouders plaats over de ontwikkeling van hun kind(eren). In deze cursus gaan we in op het voeren van ontwikkelingsgesprekken. We doen dat praktisch, aan de hand van casussen.
Dit leer je:
- Op welke wijze bouw je een oudergesprek op?
- Hoe zet je communicatie- en interactievaardigheden in tijdens het gesprek?
- Welke ruimte geef je aan ouders om hun kijk op de ontwikkeling weer te geven?
- Hoe ga je om met ‘slecht nieuws’-gesprekken?
Slimme peuters
Slimme peuters, ze zijn er. Zoals dat gevoelige meisje, dat al zoveel invoelingsvermogen had dat ze verdriet bij een ander vermoedde en dit verwoordde. Wat mooi als pm’ers sensitief zijn en goed kunnen observeren. Dan ontdekken ze deze peuters en kunnen ze hen de juiste begeleiding bieden. Je leert in deze scholing hoe je observatiegegevens en anders signalen bij peuters met een ontwikkelingsvoorsprong kan interpreteren en hoe je kan aansluiten bij de ontwikkeling.
Vragen? Neem contact met ons op!
Aanmelden
Meld je via het aanmeldformulier hieronder aan voor deze scholing!
Al onze scholingen zijn ook op aanvraag beschikbaar voor jullie team of organisatie. Data en locatie en worden dan in overleg vastgesteld. Je ontvangt een offerte van ons. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen we contact met je op.