Tips om de Europese verkiezingen te gebruiken bij burgerschap

Zo gebruik je de verkiezingen om aan de slag te gaan met burgerschap in je klas. Ontdek hier concrete tips én hoe je Zien!+ hierbij kunt gebruiken.

Ook dat is burgerschap: met deze tips geef jij aandacht aan de Europese verkiezingen in je klas

De stembussen gaan deze week open! Wist je dat de verkiezingen voor het Europees Parlement een mooie kans zijn om burgerschap in je klas te behandelen? In dit blog krijg je hier concrete tips voor, ontdek je hoe je aandacht geeft aan burgerschap en welke hulpmiddelen wij hiervoor aanreiken. 

Kans om belang van stemmen te benadrukken

Afgelopen najaar waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Misschien heb je daarom de afgelopen periode al extra aandacht besteed aan de werking van democratie. De verkiezingen van deze week zijn een mooi moment om de opgedane kennis, vaardigheden en attituden weer op te frissen. Dit keer gaat het om de leden van het Europees Parlement. Een prima aanknopingspunt voor je leerlingen om te begrijpen hoe de Europese Unie werkt. Bovendien benadruk je het belang van hun stem en betrokkenheid. 

Concrete tips voor burgerschap in je klas

Hoe ga je aan de slag? We zetten een aantal concrete tips en suggesties voor je op een rij. We maken het vooral praktisch, zodat je de tips gemakkelijk in een bestaande les in kunt zetten. 
Bekijk video’s van ProDemos om te leren de Europese Unie. 

  • Organiseer een kleine verkiezing per klas of bouw. Verdeel de leerlingen in groepen die een politieke partij vertegenwoordigen. Laat ze een kort verkiezingsprogramma ontwikkelen. Hou daarna een debat waarin de partijen hun standpunten presenteren. Eindig met een stemronde waarin duidelijk wordt welke partij het debat heeft gewonnen. 
  • Nodig een lokale Europarlementariër uit om over het werk te komen vertellen. 
  • Laat de leerlingen onderzoek doen naar de Europese partijen. Welke Nederlandse partijen zijn aangesloten bij welke Europese partijen? Wat zijn hun standpunten?  
  • Laat de kinderen een verkiezingsposter ontwerpen waarbij één of meerdere speerpunten voor hun Europees beleid naar voren komen. 
  • Maak samen een muurkrant over de toekomst van Europa en de Europese Unie. 
  • Debatteer met de klas over een stelling. Bijvoorbeeld: 
    • Nederland moet uit de Europese Unie, want de Europese Unie heeft te veel regels. 
    • Het is goed dat Nederland samenwerkt in de Europese Unie. 
    • Op school moeten we meer leren over de Europese Unie.  
    • Het is goed dat de Europese Unie veel aandacht besteedt aan klimaatplannen. 
    • Als de Europese Unie TikTok verbiedt, dan snap ik dat. 

Laat Zien!+ je helpen bij democratie en burgerschap

Democratie is een belangrijk onderdeel van burgerschap. Burgerschap is één van de basisvaardigheden waar de overheid en Onderwijsinspectie de komende jaren aandacht voor vraagt. Wij helpen je om dit thema zo in te zetten dat het voldoet aan de eisen die de overheid stelt aan het burgerschapsonderwijs. Op een manier die bij jouw school past. 

Op onze pagina over burgerschap vind je informatie over ons aanbod van Burgerschap. Hier zie je de mogelijkheden om met dit thema aan de slag te gaan binnen de omgeving van Zien!+. De verschillende vragenlijsten helpen je om de kennis, vaardigheden en attitude van je leerlingen in kaart te brengen. Vul aan het einde van het schooljaar voor jouw school of klas de vragenlijst van burgerschap in. Je krijgt vervolgens resultaten die je waardevolle inzichten geven in de behaalde doelen op het gebied van burgerschap. Ook ontdek je bij welke burgerschapsdoelen nog kansen liggen voor het nieuwe schooljaar. Gebruik hiervoor de vragenlijsten en de resultaten uit de cockpit. 

Ondertussen blijven we Zien!+ verbeteren. We verzamelen en schrijven momenteel handelingssuggesties rondom burgerschap.  Deze voegen we stapsgewijs toe. Zo krijg je kant en klare tips en lesideeën om met burgerschap aan de slag te gaan. 

Wil je weten wat Zien!+ voor jouw klas of school kan doen op het gebied van burgerschap? Neem dan contact met me op. Ik denk graag mee!