Wanneer je werkt met Zien!, wil je de brede vorming van je leerlingen versterken en in kaart brengen. Zitten leerlingen lekker in hun vel? Kunnen ze een tijdlang achter elkaar doorwerken, zonder afgeleid te raken? Respecteren en verdragen ze anderen? Deze observaties kunnen door een leerkracht ingevoerd worden, maar het is voor leerlingen ook mogelijk om zélf antwoord te geven op vragen in een leerlingvragenlijst. Lees welke technische verbeteringen we daarin hebben doorgevoerd!
Het werken met Zien! is vanaf maart 2024 nóg lichter geworden, voor zowel applicatiebeheerders, leerkrachten als leerlingen.
Leerlingaccounts (lichter voor de applicatiebeheerder)
De applicatiebeheerder maakt accounts aan binnen Zien!. De leerling wordt hierover geïnformeerd per mail. Beschikt een leerling niet over een mailadres, dan kan een applicatiebeheerder in het beheer van Zien! accounts aanmaken en de inloggegevens voor die leerling(en) opvragen.
Ga hiervoor naar Beheer > Instelling > Accounts en klik rechtsonderaan op ‘nieuw account maken voor…’ en leerling. Vink de leerlingen aan voor wie je een account wilt maken en klik rechts onderaan op ‘Accounts maken’. In je scherm krijg je nu de gebruikersnaam + wachtwoord van alle leerlingen te zien. Kopieer deze eenvoudig in 1x naar het klembord om deze met je leerlingen te delen.
De gebruikersnamen en wachtwoorden blijven actief, ook voor een volgende afnameronde. Mocht je de gegevens niet meer weten, dan kun je eenvoudig en in één keer voor meerdere leerlingen een nieuw wachtwoord opvragen.
Ga hiervoor naar Beheer > Instelling > Accounts, zet een vinkje voor de namen van de leerlingen en klik onderaan op ‘Wachtwoord resetten voor geselecteerde accounts’. Je krijgt in je scherm weer de gebruikersnaam + het nieuwe wachtwoord voor de leerlingen te zien die je kunt kopiëren naar het klembord.
Vragenlijst klaarzetten (lichter voor de leerkracht)
Voor de leerkracht hebben we het eenvoudiger gemaakt om de leerlingvragenlijst klaar te zetten. Je kunt nu in één keer voor een selectie leerlingen de leerlingvragenlijst klaarzetten.
Ga naar VRAGENLIJST, vink alle leerlingen aan en klik rechts onderaan op Vragenlijst(en) klaarzetten > kies daarna ‘In serie.’
Kies bovenaan om welke vragenlijst het gaat, klik op Verder en kies hier de juiste variant van de vragenlijst. Controleer nog even voor welke leerlingen je de lijst klaarzet en klik dan op Bevestigen. De lijst staat nu voor de geselecteerde leerlingen klaar en zij kunnen hem gaan invullen.
Inloggen (lichter voor de leerling)
Het inloggen voor de leerlingen is een stuk eenvoudiger gemaakt. De gebruikersnaam voor een leerling wordt standaard de voornaam en achternaam aan elkaar geschreven, in kleine letters en zonder leestekens.
Een nieuwe gebruikersnaam moet vanaf nu uniek zijn. Bestaat de gebruikersnaam al, dan zet het systeem automatisch een getal achter de gebruikersnaam, dus: jandevries-1.
Wanneer leerlingen hun gebruikersnaam invullen bij het inloggen, past het filter met instellingen zich automatisch aan. Je ziet nu alleen nog de instelling in de lijst staan waar de ingetypte gebruikersnaam binnen voorkomt.
Deze optimalisaties worden verwerkt in de handleidingen en instructiepowerpoint voor de leerlingen. Die kun je vinden onder Informatief, op de website met downloads.
En verder…?
Naast bovenstaande gerealiseerde punten zijn we zowel technisch als inhoudelijk bezig om Zien!+ nóg beter te maken. In de komende periode werken we aan…
- Afnamerapporten: Zo wordt er hard gewerkt aan de individuele afnamerapporten, zodat je voor álle vragenlijsten binnen Zien! straks een rapport kunt opvragen.
- Uitwisseling MSV met inspectie: Ook werken we aan de manier waarop je toestemming geeft om de resultaten op de Monitor Sociale Veiligheid (MSV) via ons met de inspectie te delen. Je krijgt in mei meer informatie van ons hierover.
- Ontwikkelpunten en handelingssuggesties: Tot slot wordt er inhoudelijk ook veel gedaan. Wist je dat voor álle contexten de ontwikkelpunten in het systeem staan? Dat de oudervragenlijsten zo goed als klaar zijn en we heel veel handelingssuggesties aan het schrijven zijn?
Tot slot
Graag attenderen we je de experttrajecten die we aanbieden voor ib’ers, teamleiders en gedragsspecialisten!
Dit voorjaar is er nog een tweedaagse op 19 maart en 16 april (in Amersfoort). Aanmelden kan via de link hieronder. In schooljaar 2024-2025 worden binnenkort nieuwe data gepland.
Heb je vragen over dit bericht of vind je het fijn als we even met je meekijken, schroom niet om contact met ons op te nemen via helpdeskzien@gouwe-academie.nl.
Experttraject Zien! + (2-daagse)
Scholen die gebruik (gaan) maken van Zien!+ kunnen in deze tweedaagse aan de slag met een implementatieplan op maat! Verder bouwen we in deze twee dagen aan kennis en versterken we vaardigheden.
Alle niveaus