Het startpakket helpt je zelfstandig te werken met Kindbegrip. Lees hier hoe het werkt en hoe je je met observatie voorbereidt op het afnamemoment.
Zijn jullie gestart of gaan jullie nog starten met Kindbegrip? Dan is het goed om te weten dat Kindbegrip een startpakket heeft. Via e-learning, video’s, infographics en presentaties maak je een goede start. Zo kunnen jij en je collega’s zelfstandig aan de slag met Kindbegrip. Onmisbaar dus als je als beleidsmaker of gedragsspecialist bent of als je de invoering van Kindbegrip initieert.
Zo werkt het
Als je inlogt in Kindbegrip zie je bovenaan de pagina ‘Startpakket’ staan. Dit bestaat vervolgens uit drie delen:
Samen kennismaken
Je leert hoe je het team kennis laat maken met Kindbegrip. Je vindt in dit deel een draaiboek en een basispresentatie die je aan het team kunt geven. Na deze presentatie kennen ze de belangrijkste onderdelen en weten ze van het aanbod op het gebied van sociaal-emotioneel leren (SEL) en de Monitor Sociale Veiligheid.- Samen verdiepen
In het tweede deel van het startpakket verdiepen jullie je samen verder in SEL. Hier is een draaiboek en een vervolgpresentatie voor beschikbaar. Hiermee bereid je als kennishouder het team voor op de signaleringsfase en weten ze hoe ze een afname goed voorbereiden. - Individueel oefenen
Dit deel vergt van jou als kennishouder geen voorbereiding. De leerkrachten gaan namelijk via een e-learning oefenen met de onderdelen van Kindbegrip. Ze leren verder signaleren, analyseren én handelen.
Afhankelijk van de kennis en de behoefte in jouw school kun je deze onderdelen inzetten. Omdat het startpakket vol met praktische informatie en kant-en-klare presentaties zit, vergt het van jou minder tijd. En leren mag ook leuk zijn natuurlijk! Daarom zitten er ook elementen in als een stellingenspel, waarbij je met elkaar kijkt hoe je stellingen interpreteert en hoe je die zou scoren.
Goede voorbereiding bespaart tijd
Een belangrijk onderdeel van Kindbegrip is het invullen van de SEL-leerkrachtobservatielijsten. In theorie vul je die pas na de herfstvakantie in. Open je alleen Kindbegrip dan pas, dan is er geen tijd meer om je te verdiepen in wat je moet observeren en eventueel met je duo te overleggen over jullie aanpak. Een goede start met Kindbegrip begint met een goede voorbereiding. Die begint bij de start van het jaar. Je leert dan je leerlingen kennen, bepaald gedrag valt je op. Die kennis heb je later nodig. Het scheelt je veel tijd als je dan al weet waar je op moet letten en begonnen bent met de observatie.
Kennis van begrippen schept een kader
Uit het startpakket is het goed om de basispresentatie uit deel 1 en de video ‘Aan de slag met SEL-leerkrachtobservatielijst uit ‘Samen verdiepen’ (deel 2) door te nemen. Je weet dan door welke bril je naar je leerlingen moet kijken, omdat je weet welke vragen je straks gaat krijgen. Je kent niet alleen de theorie achter Kindbegrip, maar je leert ook de begrippen kennen die je later tegenkomt bij het invullen. Je weet welke competenties er terugkomen en dat die het kader vormen rondom je observatie. Als je weet waar je op moet letten, dan zie je het ook.
Geen toets, maar een instrument
Bijvangst is daarnaast dat je nog tijdig kunt bijsturen. Zie je in de eerste weken dat kinderen bijvoorbeeld hun emoties moeilijk onder woorden kunnen brengen, dan kun je daar aandacht aan besteden in je groepsvormende les. Het lijkt dan misschien op ‘teaching to the test’; de leerlingen iets leren, zodat ze “goed scoren” als je de lijsten invult. Dat is niet erg, sociaal emotionele vaardigheden hoeven echt niet altijd vanzelf op gang te komen. Je leert ze vaardigheden aan in de klas.
Combinatie met scholing
Kindbegrip is een aanvulling op jouw eigen kennis. Het geeft je een onderbouwd inzicht in de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Voor optimaal gebruik van dit instrument is de combinatie met een scholing altijd aan te raden. Bijvoorbeeld de teamscholing ‘Starten met Kindbegrip’ of in de fase daarvoor het gratis Webinar 'Oriënteren op Kindbegrip'. Ook een implementatiecoaching is mogelijk. Weten wat het beste bij jou school past? Of heb je andere vragen over Kindbegrip? Neem contact met me op. Ik denk graag mee.